Flyga flygplan

Prova på att själv sitta bakom ratten – eller rättare sagt styrspaken – i upplevelsen flyga flygplan själv. Du flyger självklart inte flygplanet själv – det hade krävt flygcertifikat – men du får själv hålla i sparkarna med en erfaren pilot eller flyginstruktör vid din sida.

Upplev den totala frihetskänslan som det innebär att sväva runt högt uppe vid molnen. Att det är du själv som styr planet när du provflyger ger en extra dimension till frihetskänslan.

Prova på att flyga flygplan

Hittade 24 st upplevelser

Pris995 - 5 990 kr
Senaste nyhetenSpaka flyget själv - Stockholm Bromma (2024-06-19)
Mest REASpaka Flyget Själv (50 % rabatt)
Billigaste upplevelsenSpaka Flyget Själv (995 kr)
Dyraste upplevelsenProvspaka sjöflyg för två (5.990 kr)

Så fungerar upplevelsen provflyga flygplan

Bokar du flyga flygplan själv så består själva upplevelsen dels av en teorilektion där du får veta mer om hur flygplanet och dess styrning fungerar och dels en praktikdel där det är du som sitter bakom spaken uppe i luften.

Både teori- och praktikdelen brukar vara på ca 30 minuter vardera, så du får spendera ungefär en halvtimme i flygplanet uppe i luften.

  • All nödvändig utrustning ingår
  • Inga förkunskaper krävs
  • Åldersgräns brukar bara från 14 år.
  • Maxvikt antingen per person eller sällskap (du bör inte väga över 110 kg)
  • Kan finnas mini- och maxlängd (ca 140 – 200 cm).

Vill du istället känna hur det är att hoppa från ett flygplan så finns upplevelsen hoppa fallskärm.

Vilket flygplan vill du prova att spaka?

Det vanligaste är att man provflyger ett tvåsitsigt litet propellerflygplan, men det finns även andra typer av flygplan man kan få prova på att flyga.

Dels finns det ultralätta propellerflygplan, motorseglare (ett så kallat skol- eller sportflygplan), veteranflyg som veteransegelflygplanet Bergfalke från 1960-talet samt gyrokopter (vilket ungefär är en blandning av ett litet flygplan och en helikopter med rotorblad som drivs av luftströmmen när man är uppe och flyger).

Ytterligare en provflygning man kan prova på är segelflyg. Här finns ingen egen motor eller propeller utan segelflygplanet bogseras upp till uppemot 1 000 meters höjd för att därefter kopplas loss från motorplanet. Väl ”fria” får du prova på att manöverera flygplanet och försöka fånga uppvindarna för att kunna stiga ytterligare.