Provköra sportbil

När man provar att köra sportbil får man själv sitta bakom ratten på en riktigt snabb supersportbil med många hästkrafter under huven. När man kör sportbil på en avgränsad bana, som ofta ligger strax utanför en storstad, behöver man inte bry sig om annan trafik utan kan fokusera på sin egen bil.

Upplevelsen där man får provköra sportbil finns i lite olika utföranden – antingen kör man på motorväg, en avgränsad racingbana eller gammalt flygfält. För de riktigt snabba bilarna är det bra med avgränsad bana eftersom man då inte behöver bry sig om några fartbegränsningar och kan trycka plattan i mattan. När man provar att köra sportbil på bana finns det flera olika bilar att välja på när du bokar, det finns även upplevelser där du får prova på att köra flera olika supersportbilar.

Alla upplevelser inom provköra sportbil

Hittade 24 st upplevelser

Hur går det till när man får köra sportbil på bana?

Att köra sportbil på bana är en riktigt häftig upplevelse som är med på mångas bucket list. Vid själva upplevelsen får du känna hur det känns att trycka gasen i botten samtidigt som kroppen trycks bakåt i sätet.  Racingbanan du kör på är antingen en riktig racingbana eller gammal flygplats som passar bra för ändamålet.

Inför upplevelsen så samlas gruppen som ska åka för en gemensam genomgång. Professionella instruktörer går igenom allt praktiskt och teoretiskt innan ni ger er av i sportbilarna. Under själva körningen har du med instruktör som sitter bredvid dig och kan ge dig tips och instruktioner undertiden ni kör.

Fakta om att provköra sportbil:

  • Tid: från ca 1 timme upp till heldag
  • Nykterhet och körkort är krav
  • Åldersgräns: 18 eller 21 år
  • Ha gärna på dig bekväma kläder (t.ex. inte högklackat)
  • Välj mellan antal varv runt banan eller ett visst antal kilometrar
  • Kör sportbil på bana, flygfält eller allmän väg

Köra sportbil på bana i Mantorp och Kelleråsen

En av de mest kända racingbanorna i Sverige ligger i Mantorp (strax utanför Linköping) och heter Mantorp Park, banan består av en 1,9 km lång del med både kurvor, tekniska moment och långa raksträckor.

Även Gelleråsen i Karlskoga är en klassisk racingbana. Det är den banan som varit i bruk längst i Sverige och här anordnas många tävlingar inom motorsport. Banan är ca 2,3 km lång och består både av kurvor och långa raksträckor.

Köra sportbil på bana i Stockholm och Göteborg?

I Stockholm och Göteborg finns i dagsläget ingen racingbana för att köra sportbil. Däremot kan man ändå provköra sportbil som upplevelse. Istället för bana kör man då på motorvägen i en supersportbil som Ferrari 458 Italia 570 eller Lamborghini Huracan lp-610-4 – bilar med runt 600 hästkrafter!

Instruktören följer här med på upplevelsen och finns tillgänglig i bilen för frågor och tips – men det är du som sitter bakom ratten och trycker ner gaspedalen.

Vilka bilar klassas som supersportbilar?

De bilar man får provköra i den här upplevelsen brukar vara Ferrari, Lamborghini, Audi (A8) eller Porsche. Olika upplevelsearrangörer använder olika bilar, ibland får man välja eller prova på olika sportbilar i samma upplevelse för att kunna utvärdera de olika bilarna. Man kan då helt enkelt testa på om Ferrari eller Lamborghini ger den coolaste och häftigaste körkänslan.

Det finns även upplevelser där man får provköra riktiga formel 1-bilar som en McLaren F1. Har du inte riktigt åldern inne – eller ännu inte hunnit skaffa körkort – är gokart ett alternativ.

Sportbil speedtest – vilken sportbil är snabbast?

En riktigt häftig upplevelse med snabba sportbilar är speedtest. Här får man provköra två riktigt snabba sportbilar – normalt Lamborghini och Ferrari – på bana eller flygfält där man får trycka gasen i botten och komma upp i hastigheter på närmare 250 km/h.

Det här är supersportbilar med runt 600 hästkrafter som accelererar från 0-100 km/h på ca 3 sekunder.