Amaroneprovning

På en amaroneprovning får du prova på amarone-viner från Valpolicella i Venetien (nordöstra Italien). Det som utmärker amaronevinet är att det är ett alkoholstarkare (ca 15 % alkohol) och mustigt vin gjort på torkade druvor. På dryckesprovningen får du prova på amarone som tillverkats på olika sätt vilket gett vinerna olika karaktär.

Alla upplevelser inom amaroneprovning

Hittade 5 st upplevelser

Att gå på amaroneprovning

Precis som en vinprovning får man på en amaroneprovning prova på flera olika viner tillsammans med en vinexpert. På amaroneprovningen brukar man få prova på flera olika amarone-sorter från samma region: det finns bl.a. Valpolicella Classico, Amarone, Ripasso och Recioto.

Druvorna i ett amaronevin är antingen corvina, corvione eller rondinella. Det är alla vindruvssorter från Valpolicella. Beroende på jäsningen, och hur vindruvorna torkas, får man fram viner av olika karaktär. Då vindruvorna torkas innan jäsningen sätter igång får man ett mer koncentrerat vin.

Amarone, recioto och ripasso

Gemensamt för alla amaronevinerna är att de tillverkas av torkade vindruvor. Därefter kan man välja att låta jäsningen pågå olika lång tid, beroende på när man avbryter jäsningsprocessen så får vinerna olika styrka, sötma m.m.

Om man avbryter jäsningen tidigt får man ett recioto, vilket är ett sött rödvin då det fortfarande finns socker kvar som inte har jäst klart.

Ripasso betyder ungefär ”återpassera” och vinet får man fram genom att ett Valpolicella-vin jäser en gång till med jästrester från amaronevin. Ripassovinet är inte lika kraftigt som som amarone men har ändå en hög syra och är ett fylligt vin.

Efter att amaronevinet har jäst klart lagras det i minst 2 år.