Whiskyprovning

Whisky är drycken som höll skottarna varma under långa, kalla och fuktiga vintrar. Skotsk whisky görs enligt originalreceptet, det vill säga vatten, mältat korn och jäst, men det finns många olika sorters whisky och just korn behöver verkligen inte vara huvudingrediensen.

Att gå på whiskyprovning och prova whisky kan ge många spännande smakupplevelser och – som bonus – mer kunskap om historia och kultur. När du går på whiskyprovning får du provsmaka 4 – 6 whiskysorter, provningen leds av en erfaren whiskykännare. En provning tar ca 2 – 3 timmar och utförs i små sällskap.

Du kan gå på whiskyprovning på många orter och ställen runt om i Sverige. Det anordnas whiskyprovningar i både Stockholm, Göteborg, Malmö / Skåne, Jönköping, Umeå m.m. Här har vi sammanställt alla svenska whiskyprovningar som du kan boka online och jämföra priser.

Alla upplevelser inom whiskyprovning

Hittade 15 st upplevelser

Pris338 - 2 190 kr
Senaste nyhetenJapansk Whiskyprovning hos MAP Petite Maison (2024-01-24)
Mest REAExklusiv Whiskyprovning (25 % rabatt)
Billigaste upplevelsenWhiskyprovning (338 kr)
Dyraste upplevelsenExklusiv whiskyprovning för två (2.190 kr)

Så går en whiskyprovning till

Ett sätt att doppa tårna i den värld av smakupplevelser, historia och mystik som whiskyn står för är att göra ett besök på en whiskyprovning. En whiskyprovning är en aktivitet där whisky från hela världen kan vara föremål för övningarna, men ofta finns ett mer tydligt tema, till exempel Skottland runt eller Irland runt.

En whiskyprovning är givetvis den perfekta presenten för den som är frälst i denna dryck, vars gäliska namn faktiskt betyder ”livets vatten”. Känner du någon som snart ska gifta sig? Eller har du en jubilar i din närhet? Varför inte överraska med en whiskyprovning som present? Det finns också upplevelsepresenter som gäller för två personer.

På plats i lokalen för whiskyprovningen inleds övningarna normalt med en kortare föreläsning på temat. Sedan får deltagarna prova en handfull eller fler whiskysorter under professionell handledning. Tidsåtgången är cirka två timmar och åldersgräns på 18 eller 20 år gäller.

När man dricker whisky finns det två olika typer av whiskyglas – tulpanglas samt tumblerglas. Vid en whiskyprovning brukar man nästan alltid använda sig av den tulpanformade varianten.

Du behöver vara minst 18 år gammal för att gå på whiskyprovning och det rekommenderas att man inte har druckit alkohol innan – annars klarar man inte av att känna av alla spännande nyanser som går att upptäcka i drycken.

Hur tillverkas whisky?

Hur görs egentligen whisky? Processen är något komplicerad och framför allt är tidsåtgången rejäl. Det första steget är att ta korngryn och låta dem gro. I nästa steg ska det mältade kornet rostas till malt och därefter ska het rök från brinnande torv ledas genom malten för att ge en rökt arom till blandningen.

Den torkade malten ska därefter malas och blandas med rent vatten och jäst, detta för att jäsningen ska starta. Slutligen ska den färdigjästa blandningen destilleras i flera steg i kopparkärl och lagras på ekfat. Faten ska vara brända på insidan och gärna återanvända ett antal gånger för att en härlig ”rivighet” ska adderas till den färdiga produkten. Resultatet blir en ädel spritdryck med en alkoholhalt på minst 40%.

Det äldsta i text belagda dokumentet om whiskyproduktion är från år 1494, när en munk i klostret Lindores i sydöstra Skottland fick malt från kronan för att producera 1500 flaskor whisky. Det innebär i sin tur att destilleringen av whisky måste ha en ännu längre historia! Många av de mest kända whiskysorterna är skotska och många har många hundra års historia.

Whisky kan produceras också av andra sädesslag än korn, till och med av sockerrör som i Indien, (även om just den produkten kanske borde kallas rom). USA och Kanada är stora producenter under bland andra produktnamnen Seagram’s och Jack Daniels (Tennessee Whiskey). På Irland kallas produkten whiskey, precis som i USA och Kanada. I USA finns dessutom bourbon som är whiskey gjord i huvudsak på majs.

Whiskyprovning Stockholm

Whiskyprovningar i Stockholm anordnas i centrala delarna av stan, exempelvis i klassiska anrika lokaler i Gamla Stan. Whiskyprovningarna leds av en dryckesexpert och går att boka för en, två eller flera personer.

Whiskyprovning anordnas exempelvis på Man in the Moon (i Vasastan), Ardbeg Embassy i Gamla Stan, på Akkurat samt The Queens Head. Du bokar enklast in dryckesprovningen genom boka-upplevelse.se så väljer du antal personer, stad och datum.

Whiskyprovning Göteborg

I Göteborg anordnar ett flertal pubar och restauranger whiskyprovningar. Det kan antingen vara provningar av det egna whiskysortimentet eller ”takeovers” från whiskytillverkare.

I Göteborg anordnas whiskyprovningar på exempelvis Victorian Steampunk Lab, på Parkgatan (Heden) i centrala Göteborg och på Werners Bistro. Exakt vilka pubar och restauranger som anordnar provningar kan variera. Genom boka-upplevelse.se kan du boka in din whiskyprovning i Göteborg och välja datum och antal personer.

Whiskyprovning Malmö

Här kan du jämföra pris och hitta whiskyprovningar i Malmö. Provningar av whisky i Malmö arrangeras ofta i restauranger, pubar eller andra lokaler centralt i staden.

I Malmö går det att boka in whiskyprovning i exempelvis Västra Hamnen samt vissa pubar och restauranger som About Beer, Källarvalv Västra Hamnen och The Green Lion Inn. Exakt vilka pubar och restauranger som anordnar provningar i Malmö kan variera, du bokar enklast in provningen via Boka-upplevelse.se så kan du både jämföra pris, välja din stad, antal personer samt datum för provningen.

Whiskyprovning av whisky tillverkad i Sverige

Whisky produceras idag i många länder på jorden och även Sverige finns med på kartan. I vårt avlånga land finns till exempel märkena Mackmyra, Box och Smögen. Flera av de inhemska whiskytillverkarna erbjuder faktiskt whiskyprovning i egen regi i de egna destillerierna.

Då är det givetvis bara det egna whiskymärket som dukas upp, men det behöver knappast vara en nackdel.