Vinprovning

Vin är en dryck som stimulerar både sinne och intellekt. När du går på vinprovning får du lära dig att sätta ord på de olika smaksensationerna som uppstår och lära dig allt om vinets historia. Vid vinprovningen får du chansen att prova flera olika viner och lära dig mer om vilken mat som drycken passar till och annan lärorik fakta om drycken.

Alla upplevelser inom vinprovning

Visar 1–28 av 41 hittade upplevelser

Så går en vinprovning till

Det finns olika typer av vinprovningar. Antingen provar man ett flertal olika viner eller så provar man vinerna ihop med mat och tilltugg som choklad, ost eller andra delikatesser. Maten till är utvald för att passa ihop med vinet så att smakerna så att säga gifter sig med varandra i munnen.

Vid en vanlig vinprovning så leds provningen av en erfaren sommelier (vinexpert) som berättar om vinerna, druvor, smaker och distrikt.

Du kommer få lära dig om vilka viner som passar ihop med vilken mat, så att du kan få med dig användbar kunskap hem. Vid vissa vinprovningar får man även smaka på vinet tillsammans med smakprover av ost, kex, choklad eller ibland även lakrits.

Är kombinationen av mat och vin riktigt lyckade kanske t.o.m. vinerna får gommen att resa sig likt ett gotiskt kyrkvalv, som Bengt Frithiofsson hade uttryckt det.

Fakta om vinprovning

 • Deltagare på en vinprovning måste vara över 18 år.
 • Vinprovningen sker i en liten mindre grupp tillsammans med andra
 • Tidsåtgång: ca 2 – 3 timmar
 • Städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Gävle m.m.
 • Antal viner som provas: normalt mellan 4 – 6 olika sorters vin, både vitt och rött vin, sorter som ripasso, amarone m.m. Olika vinprovningar kan ha olika teman på vinerna.

Vinprovning Stockholm

I Stockholm finns det flera vinprovningar som går att boka. Lokalerna för provningarna ligger ofta centralt runt omkring Vasaplatsen, Odenplan, Stureplan, Gamla Stan och liknande. Vinprovning går även att boka in direkt hos vissa restauranger och hotell i Stockholm. Exempelvis finns det ibland vinprovningar på Wasahof, Restaurang W, Syster O Bror och The Winery Hotel. Även Systembolaget kan ibland hålla i vinprovningar i sina lokaler.

Här på Boka-upplevelse.se jämför vi priser på 7 olika upplevelsearrangörer som anordnar dryckesprovningar i Stockholm. Du kan boka in för en, två eller fler personer. Priset gäller normalt för en person men det går att lägga till fler personer i samband med bokningen.

Vinprovning Göteborg

Här nedan hittar du alla vinprovningar som just nu går att boka i Göteborg. Vinprovningar hålls ofta i restauranger och vinkällare i centrala delarna av staden som Vasastan, runt Avenyn och Johannesberg. Det finns även restauranger och pubar i Göteborg som ibland håller vinprovningar, som exempelvis Barsac, Göteborgs Vinkällare, Norda, Porter Pelle (som även ibland har ölprovningar) och Wine Mechanics.

På Boka-upplevelse.se hämtar vi in vinprovningar från 7 st upplevelsearrangörer som anordnar dryckesprovningar i Göteborg så att du kan jämföra pris och boka in din vinprovning direkt.

Vinprovning Malmö

I Malmö går det bra att boka in en vinprovning. Flera restauranger och pubar i staden håller i provningar. Exempelvis håller Julie Vinbar, L’Enoteca Vinbar och Swedish Wine Center Vinbar stundtals provningar. Genom Boka-upplevelse.se kan du jämföra pris på vinprovning i Malmö och boka in direkt.

När du bokar in vinprovning i Malmö får du en presentkortskod som du sen använder för att välja datum för dryckesprovningen. Även Systembolaget i Malmö anordnar vinprovningar vid vissa tillfällen.

Alla vinprovningar, besök på vingårdar & vandringar

Här på Boka-Upplevelse hittar du alla vin-upplevelser som går att boka runt om i landet. Utöver Stockholm, Göteborg och Malmö går det att gå på vinprovningar i 10-tals andra städer i Sverige som Örebro, Linköping, Karlstad och Uppsala. Totalt finns över 30 vinprovningar att boka genom oss.

Om du inte vill – eller kan – gå på en fysisk vinprovning går det även att boka vinprovning online hemma. Du får då handledning via en sommelier via video och inför provningen får du en inköpslista till Systembolaget så att du får köpa in och prova samma vinsorter som vid en riktig provning.

Det finns utöver rena vinprovningar även kombinerade provningar med mat och choklad samt besök på vingårdar där man får se hur det går till från vinranka till vinflaska.

Så går det till när du bokar vinprovning online

När du bokar vinprovning online via vår prisjämförelse här ovan går det till så här:

 1. Välj för hur många personer du vill boka (1, 2 eller flera) och vilken stad vinprovningen ska gälla.
 2. När du handlat klart väljer du om du vill ha leverans direkt (PDF-fil att skriva ut till din mail) eller få hem en presentbox på posten
 3. Har du bråttom väljer du förslagsvis att få värdebeviset på mail, vill du ha en fin presentlåda att ge bort kan du välja att få den hemskickad.
 4. Värdebeviset har lång giltighetstid (2 – 3 år) och har även fri bytesrätt, något som är bra om du har tänkt att ge bort en upplevelse som julklapp eller present då mottagaren kan byta om hen hittar något annat som passar bättre.
 5. I presentlådan eller PDF-filen finns instruktioner för hur du löser in värdekoden och bokar din din vinprovning.
 6. Vissa upplevelser går att boka året runt medans andra är mer säsongs- och väderberoende. En vinprovning är inte direkt säsongs- eller väderberoende.