Vinprovning

Vin är en dryck som stimulerar både sinne och intellekt. När du går på vinprovning får du lära dig att sätta ord på de olika sensationerna som är vin och lära dig om dess historia. Vid vinprovningen får ni chansen att prova flera olika viner och lära er mer om vilken mat som drycken passar till och annan lärorik fakta om drycken.

Tittar du noggrant så kan du upptäcka att varje glas vin kan innehålla en lektion i geografi, historia och mycket mycket mer.

Alla upplevelser inom vinprovning

Visar 1–16 av 40 resultat

Vinprovning Stockholm

I Stockholm finns det flera vinprovningar som går att boka. Lokalerna för provningarna ligger ofta centralt runt omkring Vasaplatsen, Odenplan, Stureplan, Gamla Stan och liknande. Boka för en, två eller fler personer.

Vinprovning Göteborg

Här nedan hittar du alla vinprovningar som just nu går att boka i Göteborg. Vinprovningar hålls ofta i restauranger och vinkällare i centrala delarna av staden.

Vinprovning Malmö

Här är alla vinprovningar som just nu går att boka i Malmö med omnejd.

Alla vinprovningar, besök på vingårdar & vandringar

Här nedan hittar du alla vin-upplevelser som går att boka runt om i landet. Utöver Stockholm, Göteborg och Malmö går det att gå på vinprovningar i 10-tals andra städer i Sverige som Örebro, Linköping, Karlstad och Uppsala.

Det finns utöver rena vinprovningar även kombinerade provningar med mat och choklad, vingårdsupplevelser där man får se hur det går till från vinranka till vinflaska.

Så går en vinprovning till

Det finns flera olika typer av vinprovningar, antingen provar man ett flertal olika viner eller så provar man vinerna ihop med mat, choklad, ost eller andra delikatesser som är utvalda för att passa ihop med vinet så att smakerna gifter sig med varandra i munnen.

Vid en vanlig vinprovning så leds provningen av en erfaren sommelier (vinexpert) som berättar om vinerna, druvor, smaker och distrikt.

Du kommer få lära dig om vilka viner som passar ihop med vilken mat, så att du kan få med dig användbar kunskap hem. Vid vissa vinprovningar får man även smaka på vinet tillsammans med smakprover av ost, kex, choklad eller ibland även lakrits.

Är kombinationen av mat och vin riktigt lyckade kanske t.o.m. vinerna får gommen att resa sig likt ett gotiskt kyrkvalv, som Bengt Frithiofsson hade uttryckt det.

  • Deltagare på en vinprovning måste vara över 18 år.
  • Tidsåtgång: ca 2 – 3 timmar
  • Antal viner som provas: normalt mellan 4 – 6 olika sorters vin, både vitt och rött vin, sorter som ripasso, amarone m.m. Olika vinprovningar kan ha olika teman på vinerna.

Så går det till när du bokar vinprovning online

När du bokar vinprovning online via vår prisjämförelse här ovan går det till så här:

  1. Välj för hur många personer du vill boka (1, 2 eller flera) och vilken stad upplevelsen ska gälla.
  2. När du handlat klart väljer du om du vill ha leverans direkt (PDF-fil att skriva ut till din mail) eller få hem en presentbox på posten
  3. Har du bråttom väljer du förslagsvis att få värdebeviset på mail, vill du ha en fin presentlåda att ge bort kan du välja att få den hemskickad.
  4. Värdebeviset har lång giltighetstid (2 – 3 år) och har även fri bytesrätt, något som är bra om du har tänkt att ge bort en upplevelse som julklapp eller present då mottagaren kan byta om hen hittar något annat som passar bättre.
  5. I presentlådan eller PDF-filen finns instruktioner för hur du löser in värdekoden och bokar din upplevelse.
  6. Vissa upplevelser går att boka året runt medans andra säsongs- och väderberoende.