Ost & Vinprovning

Genom att kombinera vin och ost förhöjs smakerna av både osten och vinet. Här kan du boka in en ost- och vinprovning där du får prova olika sorters ostar tillsammans med olika vintyper. Rött vin är en klassiker att kombinera med både hårdostar och mögelostar, men även vitt vin kan matchas med exempelvis färskost. Allt detta får du både prova på, och lära dig mer om, på den kombinerade ost- och vinprovningen.

Alla upplevelser inom ost & vinprovning

Hittade 6 st upplevelser

Pris449 - 1 190 kr
Senaste nyhetenVinprovning med ost och choklad (2022-04-19)
Mest REAVinprovning med ost och choklad (25 % rabatt)
Billigaste upplevelsenVinprovning med ost och choklad (449 kr)
Dyraste upplevelsenOst- & vinprovning för två (1.190 kr)

Kombinera rött och vitt vin med ostar

På en ostprovning med vin får du prova på 4 – 6 st olika viner och lika många ostbitar. Ostarna är framtagna för att passa ihop med just det vinet du provar.

Klassiska hårdostar som comté och gruyère kan kombinerad med både vitt och rött vin. När det gäller rött vin så vill man gärna att en smakrik ost kombineras med ett smakrikt rött vin, exempelvis amarone.

När det gäller mögelostar som brie och camenbert går det även här att hitta lämpliga både vita samt röda viner. För vita viner vill man gärna ha ett mer friskt och fruktigt vin. För rött vin tillsammans med brie och camenbert vill man istället ha ett mer bärigt och mjukt vin.

Mer syrliga ostar, som get ost, så behöver även vinet vara mer åt det syrliga hållet. Det är viner som du hittar i kategorin ”friskt och fruktigt” på Systembolaget, exempelvis sauvignon blanc från Frankrike.

Fakta om ost- och vinprovning

  • Provningen sker i grupp
  • Åldersgräns 18 år
  • Undvik att dricka alkohol innan, undvik även starka dofter och parfym som kan avtrubba dina sinnen
  • Prova 4 – 6 st olika viner tillsammans med lika många olika ostar