Ostprovning

På en ostprovning får du lära dig allt om ost och prova på lagrade hårdostar, vitmögelostar och andra smakrika eller milda ostar. Det finns ostprovningar där man enbart smakar på olika ostsorter, men vanligare är att ostprovningen kombineras med ölprovning eller vinprovning.

Alla upplevelser inom ostprovning

Hittade 15 st upplevelser

Pris337 - 1 190 kr
Senaste nyhetenOstprovning på hantverksmejeri (2022-07-15)
Mest REAVinprovning med ost och choklad (25 % rabatt)
Billigaste upplevelsenOstprovning (337 kr)
Dyraste upplevelsenOst- & ölprovning för två (1.190 kr)

Att anordna en egen ostprovning

Du kan även anordna en egen ostprovning hemma, dock får du ingen experthjälp och ledsagning vad gäller ostval utan du får klara dig på egen hand. Först och främst är det viktigt att ostarna inte kommer direkt från kylen för då smakar de inte så mycket. Ostar kan ligga framme längre än vad många tror.

Om du vill kombinera ostprovningen med öl eller vin finns det några bra tips att följa för att provningen ska bli lyckad. Även här gäller det att ölen eller vinet inte är kylskåpskallt utan börjar närma sig rumstemperatur. Kallt öl smakar mindre och vin bör gärna luftas (dekanteras).

Vid ostprovningen bör du välja den mildaste osten först, och den smakrikaste sist. Detta så att du tydligare kan känna alla smakerna. Vi rekommenderar att du först provar på osten, och därefter tillsammans med öl eller vin, så du både får känna den rena ostsmaken och i kombination med drycken. Ta därefter gärna en klunk vatten innan du går vidare till nästa ostsort.

Fakta om ostprovning

  • Går att boka i de flesta städer (Stockholm, Göteborg, Malmö m.m.) samt hemma via videolänk
  • Åldersgräns: ingen (om inte provningen är kombinerad med alkohol)
  • Går att boka året runt
  • Utförs i grupp tillsammans med andra
  • Ostprovning är ofta kombinerad med drycker såsom öl, vin eller champagne.