Champagneprovning

Det finns väl ingen annan dryck som är så förknippad med fest och glam som champagne! Att känna den svala, torra och spritsiga smaken på tungan och få bubblorna att kittla näsvingarna ger en nästan överjordisk känsla. På en champagneprovning får du inte bara uppleva den smått magiska känslan av att smaka på äkta champagne utan också lära dig mer om drycken och dess historia.

Här nedan hittar du alla bokningsbara champagneprovningar som finns just nu. Du kan jämföra priser för att hitta den billigaste provningen eller välja en provsmakning av champagne med tema.

Alla upplevelser inom champagneprovning

Hittade 14 st upplevelser

Champagneprovning – prova champagne med tilltugg

Du behöver inga förkunskaper för att följa med på en champagneprovning under en kväll men för att upplevelsen ska bli minnesvärd och intressant krävs givetvis åtminstone ett visst vinintresse.

Det går att boka för både en, två eller upp till hela 10 personer. För dig som verkligen vill ha lyx kan du välja en mer exklusiv champagneprover där man provsmakar dyra champagnesorter.

Det förekommer även champagneprovningar där man kombinerar bubbel med något tilltugg, som ostron, tapas eller ostar.

Champagneprovning Stockholm

I Stockholm finns flera champagneprovningar där du kan boka en provning av champagne och bubbel för en, två eller flera personer. Själva provningen leds av en sommelier och utförs i grupp.

Det finns champagneprovningar vid exempelvis Stureplan, i Gamla Stan, runt Odenplan eller på Södermalm. En champagneprovning i Stockholm hålls ofta på lite finare restaurang, pub eller annan lokal i huvudstaden väl anpassad för att hålla i provningar.

Champagneprovning Göteborg

Champagneprovning i Göteborg hålls oftast i centrala delarna av staden (runt avenyn, Vasastan eller Linné). Själva provningen sker ofta i en avgränsad del av en restaurang, pub eller vinkällare.

Här på Boka-upplevelse.se kan du jämföra pris och boka champagneprovning i Göteborg. Välj om du vill boka för en, två eller flera personer.

Champagneprovning Malmö

Det finns flera olika provningar av champagne, vin och mousserande dryck i Malmö. Provningarna hålls ofta i centrala staden, i en vinkällare, restaurang eller pub och leds av en erfaren sommelier och champagneexpert. Vinprovningar i Malmö sker i grupp om ca 6 – 10 personer där man provar tillsammans och gemensamt kan diskutera vilka dofter och smaker man känner.

Så går en champagneprovning till

Champagneprovning som upplevelse är en aktivitet där du får provsmaka ett antal utmärkta varianter av champagne under ledning av en dryckesguide utbildad inom drycker från regionen Champagne – därifrån all äkta champagne kommer.

Guiden berättar om tillverkningsprocessen (var kommer egentligen bubblorna från!), druvorna samt intressanta fakta och kuriosa om drycken. Självklart inkluderar upplevelsen också en genomgång av hur man ska gå tillväga för att prova champagne på bäst sätt.

Tidsåtgången för en champagneprovning är cirka två timmar från start till slut. Du köper upplevelsen champagneprovning enklast som ett presentkort direkt på nätet. Om du inte vill gå själv utan vill ha sällskap eller om du tänker att denna upplevelse skulle fungera perfekt som en upplevelsepresent för ett par finns möjligheten att köpa champagneprovning för två. Det finns också upplevelser där provsmakning av den ädla drycken kombineras med ballongflyg.

Fakta om champagneprovning:

 • Tid: ca 2 timmar
 • Åldersgräns: 18 eller 20 år
 • Du bör inte ha konsumerat alkohol innan provningen, du bör även undvika starka dofter som parfymer då detta kan påverka upplevelsen.
 • Orter: Går att boka i bl.a. Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Halmstad, Linköping, Västerås och Örebro.
 • Perfekt present som passar lika bra att ge till sin pojkvän eller flickvän, som till sin mamma eller pappa.

Så bokar du in en champagneprovning online

 1. Välj för hur många personer du vill boka (1, 2 eller flera) och vilken stad champagneprovningen ska gälla.
 2. När du handlat klart väljer du om du vill ha leverans direkt (PDF-fil att skriva ut till din mail) eller få hem en presentbox på posten
 3. Har du bråttom väljer du förslagsvis att få värdebeviset på mail, vill du ha en fin presentlåda att ge bort kan du välja att få den hemskickad.
 4. Värdebeviset har lång giltighetstid (2 – 3 år) och har även fri bytesrätt, något som är bra om du har tänkt att ge bort en upplevelse som julklapp eller present då mottagaren kan byta om hen hittar något annat som passar bättre.
 5. I presentlådan eller PDF-filen finns instruktioner för hur du löser in värdekoden och bokar din upplevelse.
 6. Champagneprovning är ingen direkt säsongs- eller väderberoende upplevelse utan kan bokas in året runt.

Mer om champagne

Champagne kommer från regionen med samma namn i Frankrike och det är bara bubbel därifrån som får klassas som just champagne. Champagne-liknande drycker produceras dock världen över och nästan varje större vin-nation har en egen variant.

Skummande vin sågs till att börja med som en defekt som skulle bekämpas. Bubblorna var helt enkelt inte önskvärda. På 1700-talet blev drycken med bubblor emellertid mer och mer populär vid det franska hovet och även engelsmännen började få smak på den pärlande drycken. Champagne utvecklades strax öster om Paris – det var nära till avsättningsområdet!

I början av 1800-talet var champagnetillverkning en stor industri och de större vinhusen hade bråda dagar med att tillfredsställa framför allt parisarnas törst. Det var vid den här tiden som några av de mest berömda av de märken som är störst idag, till exempel Veuve Cliquot och Pommery, började sätta sin prägel på marknaden. Idag finns det ungefär 45 större producenter och över 2000 mindre vinproducenter med fokus på champagne.

Allt som heter champagne är inte att rekommendera enligt vinskribenterna – det finns toppar men också dalar. Dessutom går det att ta ett högre pris om det står Champagne på flaskan och inte till exempel Bouillot från Bourgogne. Bouillot är ett vitt mousserande vin tillverkat enligt champagnemetoden, men eftersom det inte har sitt ursprung i regionen Champagne får det inte benämnas champagne utan går i stället under benämningen crémant.

Själva champagnemetoden går ut på att druvan jäses två gånger. När vinet efter första jäsningen buteljeras, tillsätts jäst och socker för en andra jäsning. Flaskan roteras med jämna mellanrum för att de döda jästsvamparna ska samlas under den tillfälliga korken.

Sen fryses flaskhalsen så att det blir en ishinna över jästresterna som sedan genom champagnens kolsyra pressas ur flaskan. Därefter tillsätts ytterligare lite vin och den pärlande drycken är klar. När buteljeringen är färdig är flaskan försedd med champagnekork och grimma.