Skärgårdskryssning

Skärgårdskryssningen är inte bara vilken båttur som helst utan man får även se de unika svenska skärgårdsmiljöerna. Med varje våg som sköljer mot båtens sida, med varje ö som passerar förbi får du se den skönhet som vår svenska skärgård erbjuder. Här på Boka Upplevelse har vi samlat de bästa skärgårdskryssningarna som tar dig genom labyrinten av öar, holmar och skär. Utöver Stockholm och Göteborg finns det även skärgårdskryssningar som utgår från Uppsala och Västerås.

På en skärgårdskryssning får du en chans att koppla av, glömma vardagens stress och att återupptäcka naturens. Många kryssningarna erbjuder även gastronomiska upplevelser där du kan njuta av buffé med färska skaldjur, räkor, kräftor och andra delikatesser medan du glider fram över vattnet.

Boka skärgårdskryssning & skärgårdstur

Hittade 15 st upplevelser

Pris90 - 1 995 kr
Senaste nyhetenSkärgårdstur med Lunch (2024-04-20)
Billigaste upplevelsenRäk- och Laxkryssning (90 kr)
Dyraste upplevelsenHelgkryssning Viking Glory (1.995 kr)

Skärgårdskryssning i Stockholm och Göteborg

Det finns flera olika typer av skärgårdskryssningar som utgår från Stockholm och Göteborg. Nästan alltid har skärgårdsturen ett tema – det kan vara räkfrossa, att besöka så många öar som möjligt eller kombinerad skärgårdstur med dryckesprovning. Här går vi igenom de olika typerna av skärgårdskryssningarna som går att boka online.

Brunchkryssning

En brunchkryssning är en av de mest populära skärgårdsturerna. Här får man avnjuta en läcker brunchbuffé samtidigt som skärgårdsbåten navigerar sig fram i skärgårdsmiljön. Det vanliga upplägget är att kapten hälsar välkomna och beskriver rutten.

På vägen ut dukas det fram en stor läcker brunchbuffé och man även kan välja till att köpa dryck om så önskas (både alkohol och alkoholhaltiga alternativ finns om båten har rättigheter). På vägen tillbaka byts buffébordet ut mot ett efterrättsbord tillsammans med kaffe.

Räkkryssning och skaldjurskryssning

På en räkkryssning får man frossa i färska räkor medan du njuter av den fantastiska skärgården. Denna upplevelse finns att boka både i Stockholm och Göteborg, dock rekommenderar vi Göteborg då möjligheten till färska räkor och skaldjur är större då det ju är i de här trakterna som de svenska räkorna normalt fiskas.

Dryckesprovning på havet

En relativt ny trend är möjligheten att kombinera skärgårdskryssning med en dryckesprovning. Istället för en brunchbuffé får man prova på exklusiva viner eller andra drycker kombinerat med små tilltugg eller ostar.

De här upplevelserna kallas lite humoristiskt för Sip & Cruise (anspelar på Sip & Paint som är en annan populär upplevelse där man kombinerar dryck med annan aktivitet).

Göta Kanal kryssning

En Göta Kanal-kryssning är egentligen ingen skärgårdskryssning då man befinner sig ”inomskärs”. Göta Kanal den mest klassiska svenska vattenvägen där man kan ta sig båtvägen från Göteborg till Stockholm genom sjöar och de totalt 58 slussarna som finns längs med sträckan. De kultklassade Göta Kanal-filmerna har inte gjort farleden mindre populär, även om man här inte direkt tog sig fram på ett kryssningsfartyg utan snabba motorbåtar.

Segling och ribbåtsturer

För de själv vill vara lite mer delaktiga i upplevelsen finns det även möjlighet att boka in en seglingstur eller ribbåts-tur ut i skärgården. På en segelbåt kan man själv få prova på att segla och få uppdrag, ribbåten är en höghastighetsbåt som kan komma upp i hastigheter uppemot 60 knop (vilket som referens är snabbare än Stridsbåt 90).