Vinprovning

vin

Vin är en dryck som stimulerar både sinne och intellekt. När du går på vinprovning får du lära dig att sätta ord på de olika sensationerna som är vin och lära dig om dess historia. Vid vinprovningen får ni chansen att prova flera olika viner och lära er mer om vilken mat som drycken passar till och annan lärorik fakta om drycken.

Tittar du noggrant så kan du upptäcka att varje glas vin kan innehålla en lektion i geografi, historia och mycket mycket mer.

Just nu kan du boka & jämföra pris på 56 st vinprovningar i Stockholm, Göteborg, Malmö och andra städer.

Boka vinprovning (Stockholm, Göteborg, Malmö)

Så går en vinprovning till

Det finns flera olika typer av vinprovningar, antingen provar man ett flertal olika viner eller så provar man vinerna ihop med mat, choklad, ost eller andra delikatesser som är utvalda för att passa ihop med vinet så att smakerna gifter sig med varandra i munnen.

Vid en vanlig vinprovning så leds provningen av en erfaren sommelier (vinexpert) som berättar om vinerna, druvor, smaker och distrikt.

Du kommer få lära dig om vilka viner som passar ihop med vilken mat, så att du kan få med dig användbar kunskap hem. Vid vissa vinprovningar får man även smaka på vinet tillsammans med smakprover av ost, kex, choklad eller ibland även lakrits.

Är kombinationen av mat och vin riktigt lyckade kanske t.o.m. vinerna får gommen att resa sig likt ett gotiskt kyrkvalv, som Bengt Frithiofsson hade uttryckt det.

  • Deltagare på en vinprovning måste vara över 18 år.
  • Tidsåtgång: ca 2 – 3 timmar
  • Antal viner som provas: normalt mellan 4 – 6 olika sorters vin, både vitt och rött vin, sorter som ripasso, amarone m.m. Olika vinprovningar kan ha olika teman på vinerna.